سخنگوی اقتصادی دولت گفت: ۹۰درصد درآمدهای پیشبینیشده در بودجه امسال محقق شده است که نسبت به سال گذشته ۶۰درصد رشد دارد، اما هزینههای دولت نیز ۵۲درصد افزایش یافته است.
به گزارش خبرنگار حوزه دولت ، سیداحسان خاندوزی سخنگوی اقتصادی دولت در نشست با خبرنگاران طی سخنانی اظهار داشت: در عملکرد یازدهماهه امسال در بودجه عمومی دولت و پرداختهای مالی دولت 1147 هزار میلیارد تومان مجموع درآمدهای واریزی به خزانه را داشتیم که معادل 90 درصد میزان مصوب امسال است و در مقایسه با سال گذشته، 60 درصد افزایش درآمدها داشتهایم.
وی افزود: درآمدهای جاری دولت حدود 100 درصد بودجه تا الآن تحقق داشته است و در حوزه هزینهای 1154 هزار میلیارد تومان هزینههای دولت تاکنون بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 52 درصد افزایش مخارج و مصارف دولت را داشتهایم.
خاندوزی گفت: پرداختهای عمرانی دولت تاکنون به 104 هزار میلیارد تومان رسیده که رشد 8درصدی داشته است و در زمینه اوراق 126 هزار میلیارد تومان اصل و سود اوراق فروختهشده در سال جاری و یکی ـ دو سال گذشته را بازپرداخت داشتهایم؛ ماهانه 11.5 هزار میلیارد تومان از درآمدهای دولت صرف بازپرداخت اصل و سود اوراق سالهای گذشته شده است. مانده بدهی دولت به بانک مرکزی در 11 ماه امسال بابت تنخواهگردان عدد صفر است و سال گذشته حدود 45 هزار میلیارد تومان بوده است، این رعایت بیسابقه انضباط بودجهای است.
رشد نقدینگی به 34درصد رسید
سخنگوی اقتصادی بیان کرد: طبق آمار بانک مرکزی در 12ماهه منتهی به دی امسال نرخ رشد نقدینگی کشور به 34.1 درصد رسیده و مثل سه ماه گذشته کاهشی بوده است.
خاندوزی اظهار داشت: تولید سرمایه کشور در دی امسال نسبت به دی پارسال 7 درصد رشد داشته است و 6.7 درصد تولیدات صنعتی کشور نسبت به پارسال انجام شده است و در تولیدات خودرویی 34 و منسوجات 31 درصد به نسبت سال گذشته رشد تولید داشتهایم.
وی گفت: با توجه به افزایشی که در حوزه تجارت خواهیم داشت، امیدواریم بازارهای صادراتی جدیدی و افزایش تجارت کشور که رکورد صادرات نفتی سنوات گذشته پشتسر گذاشته شده است، کمک کند رونق تولید چشمانداز بهتری داشته باشد. امیدواریم سفر اخیر دولت به چین به گشایشهای تجاری کشور و افزایش ظرفیتهای تجاری کمک کند.
بیشتر مراودات با چین با "یوآنی" میشود
سخنگوی اقتصادی دولت در پاسخ به سؤالی عنوان کرد: سیاست دولت سیزدهم در زمینه وجوه تجارت با شرکای اصلی خود این بوده است که از حداکثر ظرفیت ارزهای محلی استفاده کند؛ این مسئله در سفر آقای رئیسجمهور به مسکو با طرف روسی مطرح شد و مذاکرات خوبی بین بانک مرکزی و طرف روسیه انجام شد و برخی نتایج آن را دیدیم. در سفر به چین و قبل از آن نیز چنین گفتوگوهایی داشتهایم و به اطلاع مردم عزیزمان میرسانیم تا امروز اکثریت مبادلات با چین بر اساس یوآن انجام میشده است ولی بانک مرکزی مذاکرات لازم را انجام داده است و امیدواریم بهزودی نهایی و اطلاعرسانی شود.
دولت بهدنبال مهار تورم است
خاندوزی درباره برنامه دولت برای مهار تورم با توجه به بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب خاطرنشان کرد: ما در زمینه مهار تورم چند دسته سیاست اقتصادی داریم که باید همزمان انجام شود و در هفتماهه شروع کار دولت موفق شدیم با سرعت خوبی تورم را کاهش دهیم. مجموع اتفاقات سال جاری شرایط را از اردیبهشت امسال متفاوت کرد. برای واکنش به این موج تورمی جهانی و داخلی از یک طرف سیاستهای کنترل تورمی را ادامه دادیم و رشد نقدینگی کاهشی و کنترل شد و استفاده از تنخواه را که بهمعنای کسری در تراز بودجه است به صفر رساندیم و این از جمله اقدامات بلندمدت است.
وی افزود: رونق در بخشهای مختلف اقتصاد مهارکننده تورم است و آمارهای آن بیان شده است و اینها سیاستهایی است که کمک کرده است نقدینگی و کسری بودجه کنترل شود. در ماههای اخیر بر فضای اجتماعی دمیده شد و این مسئله موجب افزایش قیمت در ارز و طلا و برخی اقلام شد و بانک مرکزی میکوشد شاهد افزایش قیمتها در ماههای آینده نباشیم.
نظر دولت بر عرضه خودرو در بورس است
سخنگوی اقتصادی دولت درباره اینکه آیا سال آینده قرعهکشی خودرو خواهیم داشت یا نه؟" گفت: روش قرعهکشی کنار بورس کالا و دیگر روشها مزایای خود را دارد و هر کدام از این روشها در زمان خود مؤثر است. نظر فعلی وزارت صنعت، دولت و مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس این است که بورس کالا مورد استفاده قرار گیرد.
درباره FATF در نهادهای بالادستی تصمیمگیری میشود
خاندوزی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه گفته میشود نپیوستن ایران به افایتیاف مانع سرمایهگذاری چینیها در ایران خواهد شد، تصریح کرد: مسئله دو جزئی که درباره افایتیاف به مجمع تشخیص رفته بود و در مجمع و نهادهای بالادستی تصمیمگیری خواهد شد، تمام توافقاتمان درباره شانگهای و سایر شرکای تجاری را با جمیع این ملاحظات پیش میبریم و با این جمیع ملاحظات بود که سرمایهگذاری در کشور افزایش و رشد داشته است و امیدواریم با جمیع این ملاحظات از دستاوردهای سفر دولت به چین و سایر اقدامات بهترین بهره را ببریم. دولت با تمام توان قرارداد 25ساله با چین، سازمان همکاریهای شانگهای و بریکس را دنبال میکند.
وی در پاسخ به سؤالی درباره و سیاستهای ارزی دولت دراینباره گفت: ما در ششماهه ابتدایی امسال مشکلی نداشتیم و روند بازار ارز تا مهرماه مؤید این بود که بازار بهنحو مطلوبی مدیریت میشد. متأسفانه بدخواهان مردم ایران از طریق القای انتظارات تورمی و شکلدهی جنگ رسانهای و اقتصادی در برخی کانالها اعدادی ساختند که با شرایط ارزی کشور تناسب نداشت. اصحاب رسانه که دغدغه ملی را دارند باید کمک کنند بر این موجآفرینی روانی انتظاراتی غلبه کنیم.
سخنگوی اقتصادی دولت ادامه داد: موتورهای تورمی کشور و آمارها حکایت از شرایط و مسیرهای دیگری دارد و میخواهیم که رسانهها به این آرامشبخشی کمک کنند. همه انتظار داریم سیاستهای اقتصادی بهنحوی باشد که به ثبات بازار ارز کشور کمک کند و امیدواریم تدبیر دیروز بانک مرکزی درباره مرکز مبادله طلا و ارز به ثبات کمک کند و در آینده شاهد ثبات در این عرصه باشیم.
مشکلی در عرضه اسکناس نداریم
خاندوزی در پاسخ به سؤالی درباره برخی گزارشات از کمبود اسکناس در عابربانکها گفت: بهزودی در حوزه نیازهای شب عید و اسکناس نو اطلاعرسانی دقیقتری توسط بانک مرکزی انجام میشود. درباره گزارشهایی درباره کمبود عرضه اسکناس در خودپردازها میگویم سهم اسکناس در نقدینگی کشور و تراکنشهای اقتصادی بسیار پایین است و کمتر از 3 درصد را دارد و اکثر تراکنشها بدون اسکناس انجام میشود،
بانک مرکزی برنامه دارد تا کمک کند این مسئله حل شود و امسال انتشار اسکناس با حفظ اصول آن 5 برابر رشد داشته است و در عرضه اسکناس و دسترسی مانعی ازطرف بانک مرکزی وجود ندارد.
وی همچنین اظهار داشت: در توافقاتی که در سفر چین قطعی و مقرر شد که اجرایی شود، غیر از مسئله نقشآفرینی بیشتر ایران در تأمین انرژی چین که اهمیت بالایی دارد؛ درباره 8 پروژه سرمایهگذاری چین توافق انجام گرفت و طرف چینی در این زمینه ملاحظاتی داشت و طی ماههای آینده در اقتصاد ایران محقق خواهد شد. برخی موارد اجمالاً مورد توافق قرار گرفت و باید مذاکرات آن ادامه یابد.
اختصاص 60میلیارد دلار ارز برای واردات
سخنگوی اقتصادی دولت در پاسخ به خبرنگار خبرشناساظهار داشت: طی یازدهماهه گذشته میزان تأمین ارز برای واردات حاکی از این است در این مدت 60 میلیارد دلار تأمین ارز برای واردات کالا انجام شده است در حالی که تمام اختصاص ارز واردات در سال 1400، 52 میلیارد دلار بوده است و این رشد دیده میشود. همانطور که صادرکنندگان مکلف میشوند ارز خود را به کشور بازگردانند، دولت در این زمینه جدی عمل میکند و توقع داریم واردکنندگان متناسب با نیازهای واقعی تقاضای ارزی داشته باشند و بعضاً شاهد تقاضاهای کاذب هستیم که واردات انجام گرفته و موجب احتکار در برخی موارد شده است و در بازار عرضه نمیشود و امیدواریم با برنامه مشترک وزارت صمت و بانک مرکزی برای تعادلبخشی به طرف منابع و مصارف ارزی، این مشکل هم بهزودی برطرف شود.
خاندوزی در این نشست خبری گفت: دولت هیچ چشمداشت و منفعتی از بالارفتن بازارها ندارد؛ چون ارز کالاها را دقیقاً با نرخ نیمایی تخصیص میدهد و اراده جدی برای ثباتبخشی به بازار ارزی دارد. افزایش تورم آیا ناشی از اقدامات دولت است؟ عنصر مؤثر کسری بودجه است و اگر کسری بودجه نداشته باشد، اثری بر تورم نمیگذارد. توازن مالی دولت در مخارج و مصارف و کاهش کسری بودجه مشهود است و اعداد این وجود دارد. بسته جدیدی در حمایت از صنایع بورسی در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت نهایی شد و امیدواریم گام خوبی در این عرصه باشد.
وی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سؤالی درخصوص پرداخت حقوق و دستمزدها بیان کرد: مسئله حقوق و دستمزدها در دستگاههای دولتی باید از سامانه پاکنا استفاده شود و اطلاعات کارکنان از مدیران عامل تا سایر کارمندان در این سامانه ثبت شود. حدود 340 شرکت دولتی در این زمینه مکلف شدهاند و هماکنون اطلاعات حقوق و دستمزد آنان در این سامانه ثبت میشود، نواقصی وجود دارد ولی در مجموع این اطلاعات دارای شفافیت بیشتری نسبت به سال گذشته است.
البته در این زمینه دو نکته وجود دارد؛ درباره شرکتهای زیرمجموعه شرکتهای دولتی نقص وجود دارد و شرکتهایی هم هستند که از نظر جامعه دولتی تلقی میشوند اما دولت فقط سهامدار آن است. اگر بتوانیم با همکاری مجلس احکامی در این زمینه تنظیم کنیم خلأها برطرف میشود.
سخنگوی اقتصادی دولت همچنین در پاسخ به سؤالی درباره خودداری بانکها برای پرداخت تسهیلات خرد گفت: این موضوع یکی از تصمیمات دشوار در سال جاری بود؛ چون باید کنترل ترازنامه بانکها بهطور جدی دنبال میشد، این کنترل ماهانه انجام میشود و بانکهای متخلف جریمه میشوند تا خلق پول کنترل شود. برخی بانکها با توجه به نرخ سود سپرده از پرداخت تسهیلات خودداری میکردند، اما پس از تعیین نرخ تسهیلات، دیگر عدم پرداخت تسهیلات توجیهی ندارد.
خاندوزی در بخش دیگری از سخنان خود درباره افزایش سقف بودجه 1402 در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی گفت: باید مصوبه صحن علنی را داشته باشیم؛ چون ممکن است بسیاری از اعداد در صحن علنی تغییر کند. بودجه هنوز قطعی نشده است، از تلاش کمیسیون تلفیق برای اینکه بودجه کمترین تغییر را داشته باشد، تشکر میکنم و امیدوارم شاهد همین اتفاق در صحن علنی مجلس هم باشیم.
انتهای پیام/